Terug

Informatie I-Size autostoelen

NIEUWE REGELGEVING ISOFIX AUTOSTOELEN

Er is in het nieuws veel geschreven over de nieuwe I-Size norm voor autostoelen. Vooralsnog heeft deze nieuwe regelgeving alleen betrekking op Isofix autostoelen. Autostoeltje.nl legt je in het kort uit wat de nieuwe I-Size normering inhoudt.

I-Size

I-Size is de nieuwe en consumentvriendelijkere Europese norm voor het veiliger vervoeren voor de jongste consumenten. I-Size is sinds juli 2013 van kracht naast de huidige norm 44/04 en geldt voor isofix zitjes voor de kleinere kinderen.  De nieuwe norm verplicht het achterwaarts vervoeren van kinderen tot 15 maanden en 71 cm.  Achterwaarts vervoeren  is veiliger omdat het kindje bij frontale of zijwaartse ongelukken beter beschermd is.  Jonge kinderen hebben een relatief groot hoofdje en bij een botsing komen er zware krachten vrij op het hoofdje en de nek. De nek is nog niet genoeg ontwikkeld en door achterwaarts te vervoeren  wordt de klap van een botsing verdeeld over het hele lichaam en is de impact minder groot. Ook worden de i-Size stoelen standaard getest op zijwaartse botsingen, dat is bij de huidige R44/04 nog niet het geval. In eerste instantie gaan de I-Size normen gelden voor ISOfix zitjes tot 15 maanden. Door ISOfix installatie is er minder kans op een foutieve installatie van het zitje. Voor meer informatie over ISOfix klik hier.

 Veel ouders stappen te snel over naar het volgende autostoeltje. Omdat ze hun kind al zo groot vinden of omdat een klein broertje of zusje uit de babyautostoel groeit en ouders dan alvast een zittingverhoger voor grote broer of zus kopen. Het is beter om zo lang mogelijk te wachten met de overstap naar het volgende autostoeltje en langer achterwaarts te vervoeren. De nieuwe I-Size autostoeltjes zullen kinderen beter beschermen en  zijn makkelijker voor ouders om te monteren door het ISOfix systeem.  Nieuwe auto’s zullen voortaan uitgerust worden met “ I-Size  ready zitplaatsen”met ISOfix punten waarop de nieuwe I-Size autostoeltjes passen en waarschijnlijk ook de meeste huidige ISOfix autostoeltjes. Dit kunt u checken bij uw autodealer.  De nieuwe “I-Size  ready zitplaatsen”worden voorzien van een I-Size label  zodat u in een oogopslag ziet of de stoel geschikt is.

Naast de I-Size regelgeving blijft de huidge norm ECE R 44/04 van kracht. De bestaande autostoelen voldoen dus ook aan de gestelde veiligheidseisen.  Met de komt van I-Size zullen er in de toekomst nog veiligere autostoelen op de markt komen. De bedoeling is dat op termijn de ECE R44-04 norm vervalt, en deze vervangen wordt door de i-Size norm. Dat zou vanaf 2018 het geval moeten worden.

De  indeling van de zitjes is niet langer naar gewicht van het kind maar naar de  lengte van het kindje.  Deze komen overeen met de kledingmaten.  De achterwaartse gerichte autostoel is verplicht tot 71 cm en 15 maanden. Dat is een half jaar langer dan met de huidige 44/04 norm.  En door de nieuwe aanduiding is het ook duidelijker voor ouders wanneer er overgestapt moet worden naar de opvolgstoel. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Autostoeltje.nl 8,5 / 10 - 317 Reviews @ Kiyoh
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »