Terug

Waar moet je op letten bij de koop van een Isofix autostoel?

ISOFIX bevestigingssyteem

ISOFIX is een internationaal gestandaard systeem voor de bevestiging van autostoeltjes in de auto. Veel nieuwe auto's zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een ISOFIX aansluiting.

De ISOFIX aansluitingen  zijn twee bevestigingspunten die zich tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank bevinden. Soms zijn deze ISOFIX punten ook op de bijrijdersstoel van de auto aanwezig.

ISOFIX autostolen hebben een aantal grote voordelen:

 • Eenvoudige en snelle bevestiging van het autostoeltje in de auto: geen autogordels nodig waardoor de kans op foute montage veel kleiner is.
 • Het ISOFIX systeem zorgt voor een stevige connectie tussen het autostoeltje en de auto.
 • Het autostoeltje zit altijd vast in de auto, ook als je kindje er niet in zit.
 • Doordat het zitje vastgeklikt wordt, en doordat het zitje voorzien is van diverse indicatoren, is de kans op een foute bevestiging va het autostoeltje een stuk kleiner.

 

De verschillende soorten ISOFIX autostoelen 

Er zijn verschillende ISOFIX autostoelen verkrijgbaar. 
Belangrijk om te weten is dat een ISOFIX autostoeltje voorzien is van een Anti-kantelvoorziening. 
De ISOFIX bevestingspunten kunnen als een scharnier weken, zodat bij een aanrijding het autostoeltje een flinke kantelbeweging maakt. Onderstaande afbeeldingen geven deze situatie wellicht het beste weer.

beweging autostoel zonder extra fixatiepunt
beweging autostoel met extra fixatiepunt


 Dit betekent dat een autostoeltje naast de bevestiging in de ISOFIX aansluiting van de auto, een tweede fixatiepunt moet hebben. 

Om tot een goede keuze voor de aanschaf van een ISOFIX autostoeltje te komen, noemen hieronder de verschillende mogelijkheden met de bijbehorende voor- en nadelen.

ISOFIX autostoel met Top-Tether bevestiging:

Een ISOFIX autostoeltje met "Top-Tether" zijn autostoeltje zonder een steunpoot. Om de kantelbeweging toch tegen te gaan, is de autostoel voorzien van een extra gordel aan de achterzijde van de autostoel. Deze gordel dien je vervolgens vast te maken aan een extra bevestigingsoog in de kofferbak van de auto. In enkele gevallen zit er een bevestigingsoog aan de rugleuning van de achterbank. Deze laatste optie werkt echter veelal niet omdat de afstond tussen bevestigingsoog en autostoel erg kort is en de Top-tether gordel vaak vrij lang.

 • Voordelen: geen steunpoot nodig dus vast ook in auto's met weinig ruimte tussen achterbank en voorstoelen.
 • Nadelen: De top-tether gordel wordt vaak niet gebruikt waardoor het autostoeltje niet veilig bevestigd is. Tevens is het bevestigen van deze top-tehter gordel een lastige klus, zeker als je veel spullen in de achterbank hebt liggen.

 

ISOFIX autostoel met Steunpoot bevestiging: 

De extra "steunpoot" bij een ISOFIX autostoeltje zorgt ervoor dat het zitje niet naar voren kan kantelen. Deze poot steunt op de vloer van de auto. Een ISOFIX autostoeltje met "Steunpoot" zijn er in drie variaties:


 1. 1. ISOFIX autostoel met geintegreerde verstelbare steunpoot:
  Bij dit soort ISOFIX autostoelen is het bevestigingssysteem geheel geintegreerd in het autostoeltje. De steunpoot zit vast aan het autostoeltje en is in de juiste hoogte instelbaar (aangezien de achterbank in hoogte kan verschillen). 
  Voordeel: een stoeltje met alles erop en eraan.
  Nadelen: het zitje is relatief erg zwaar, neemt veel ruimte in en is daardoor ook lastig in de ISOFIX aansluiting van de auto te klikken (je hebt weinig zicht op de aansluitingen).

 1. 2. ISOFIX autostoel met apart bijgeleverde, instelbare steunpoot:
  Deze ISOFIX autostoelen zijn normale autostoelen die op een ISOFIX platform geinstalleerd worden. Dit ISOFIX platform zet je vast in de auto en je stelt de steunpoot in op de juiste hoogte. Vervolgens klik je het autostoeltje vast in het ISOFIX platform.
  Voordeel: omdat het stoeltje er achteraf opgezet wordt, heb je veel beter zicht op hoe je het platform vast zet. Het is daarnaast ook een stuk lichter.
  Nadeel: Omdat je bij dit systeem nog altijd de steunpoot moet instellen, is er een kans dat je dit verkeerd doet en het zitje niet de optimale bescherming biedt. De kans op verkeerde montage blijft aanwezig. 

 1. 3. ISOFIX autostoel met apart bijgeleverde, niet instelbare steunpoot:
  Deze ISOFIX autostoelen zijn normale autostoelen die op een ISOFIX platform geinstalleerd worden. Dit ISOFIX platform is niet instelbaar. Je klikt het vast en klikt vervolgens het zitje vast op het ISOFIX platform.
  Voordelen: Je hoeft helemaal niets zelf in te stellen, alleen maar vastklikken. Hierdoor is de kans op verkeerde montage nihil en dus weet je dat het zitje altijd de beste veiligheid garandeerd.
  Nadeel: Omdat het aparte ISOFIX platform niet instelbaar is, zijn er meerdere platformen beschikbaar. Je moet dus eerst goed kijken welke type platform je voor jouw specifieke auto nodig hebt.
Dit Dit laatste systeem wordt door de meeste auto fabrikanten aangeraden om te gebruiken. Omdat bij dit systeem de foutmontage uitgesloten is, zijn dit de meest veilige ISOFIX autostoelen die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Hoe bevestig je een ISOFIX autostoel?

 • Zorg dat de gele ISOFIX-connectoren van de autostoel of platform goed zichtbaar zijn en eventueel uitgeschoven zijn.
 • Zet het autostoeltje of platform op de achterbank
 • Klik de gele ISOFIX-connectoren vast aan de ISOFIX bevestigingspunten van de auto (je hoort een duidelijke klik!).
 • Stel eventueel de steunpoot in op de juiste hoogte of fixeer de Top-tether in de achterbak van de auto.

Bovenstaande geeft slecht een indicatie weer van hoe een gemiddeld ISOFIX autostoeltje wordt bevestigd. Voor meer informatie over het installeren van het ISOFIX autostoeltje raadpleegt u altijd de bijbehorende gebruiksaanwijzing.
 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Autostoeltje.nl 8,5 / 10 - 317 Reviews @ Kiyoh
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »