Back

What should you look out for when buying a car seat?

Het kopen van een autostoel wordt met de komst van steeds meer modellen met verschillende functies en overlappende leeftijdsgroepen, steeds lastiger.

De basis voor het kiezen van de juiste autostoel is aan de hand van de lengte en het gewicht van je kindje. Aan de hand van deze eigenschappen zijn er speciale “groepen” in het leven geroepen die door alle autostoeltjes fabrikanten gebruikt worden.

De huidige wetgeving heeft bepaald dat een autostoel moet voldoen aan de ECE R44/04 norm of de ECE R129 norm (ook wel I-Size genoemd).

  • ECE R44/04: gaat uit van het gewicht van het kind.
  • i-Size R129: gaat uit van de lengte van het kind.

Sinds juli 2013 is i-Size een nieuwe Europese ECE-norm waar autostoeltjes aan moeten voldoen.

De nieuwe R129 norm verschilt op een aantal punten met de R44 norm. De ECE R44 norm blijft en wordt voorlopig nog niet vervangen door de ECE R129.

Waarop verschilt de nieuwe norm met de oude?

  • De indeling van de zitjes is gebaseerd op de lengte van het kind in plaats van het gewicht.
  • De autostoeltjes worden nu ook getest op een zijdelingse botsing. Hierdoor weet je dat het kind beter beschermd is.
  • Daarnaast moeten kinderen tot een leeftijd van 15 maanden verplicht achteruit worden vervoerd. De achterwaartse plaatsing is veiliger omdat kinderen bij een botsing in het stoeltje worden gedrukt en op die manier wordt de klap opgevangen.
  • Bij i-Size wordt er geen gebruik gemaakt van de autogordelbevestiging, maar wordt het kindje vastgezet met een harnas/tuigje of vangtafeltje.

Let op! Niet alle auto’s zijn geschikt voor een i-Size autostoel.

Op dit moment zijn er vooral I-Size autostoeltjes waarbij je het autostoeltje in de ISOFIX bevestiging van de auto vastzet. Tevens moet de auto I-Size ready zijn.

De ECE R129 is nog vol in doorontwikkeling. Op een later moment zullen er ook I-Size autostoeltjes verschijnen die in de 3-punts autogordel vast gezet kunnen worden.

Wanneer je een autostoel aanschaft, is het belangrijk eerst te bepalen tot welke groep jouw kind behoort. Sommige stoelen zijn in hoogte verstelbaar. Deze stoeltjes kunnen in meerdere groepen vallen.

ECE groepen overzicht van de autostoeltjes

Een zitverhoger kopen? Mag dat nog?

Zitverhogers die nog te koop zijn zijn goedgekeurd volgens de ECE R44/04. Deze mag je gewoon blijven gebruiken. Een zitverhoger zorgt er vooral voor de het kindje een betere zitpositie heeft t.o.v. de 3-punts autogordel. Het heupgedeeltje van de autogordel loopt dan goed over de heup, en het diagonale deel loopt goed over de schouder en snijdt niet in de nek.

De meeste zitverhogers zijn goedgekeurd voor kinderen met een gewicht vanaf 15 tot 36 KG.

Met de komst van de nieuwe norm ECE R129 / I-Size waarbij een stoeltje ook wordt getest op zijwaartste aanrijdingen, is het te verwachten dat de zitverhogers in de toekomst niet meer door de goedkeuring komen. Tot die tijd mogen ze gewoon verkocht worden en kan je ze gebruiken zolang nodig.

Wij raden aan om altijd een autostoel groep 2/3 te kopen. Dit is als het ware een zitverhoger met rugleuning. De rugleuning biedt dan de nodige berscherming bij zijwaarste aanrijdingen.

Indien je toch besluit een zitverhoger te kopen, gebruik deze dan pas als het kindje 22 KG of zwaarder is.

Isofix bevestiging of gordelbevestiging?

Bij de aankoop van een autostoel kan je kiezen uit meerdere bevestigingsmethoden. Er is keuze uit een Isofix-bevestiging of bevestigen met behulp van de 3-punts autogordel.

Isofix bevestiging

Isofix wordt gezien als het meest veilige en gemakkelijke systeem om je autostoel in de auto te bevestigen. Een stoel met Isofix is stevig verankerd met de carrosserie van de auto door middel van twee bevestigingshaken. Daarnaast heeft Isofix een derde verankeringspunt: een (instelbare) steunpoot aan de onderzijde óf een top tether (bevestigingsband) aan de bovenzijde/achterzijde van de achterbank.

Een Top tehter bevestiging betekent automatisch dat de autostoel niet meer kan roteren terwijl deze is bevestigd. Wil je deze optie graag, kijk dan naar alternatieven zonder Top-Tehter bevestigin (De Nania Revo is hierop een uitzonderng!).

Wanneer de indicator op de Isofix bevestiging groen kleurt, weet je zeker dat de stoel correct vast zit. De meeste auto’s met een bouwjaar van na 2005 zijn geschikt voor Isofix bevestiging. De punten zijn standaard in de auto aanwezig of kunnen achteraf door de autodealer ingebouwd worden. Dit laatste is relatief erg duur. Lees de handleiding van de auto goed door om na te kijken of het wel, of niet in de auto aanwezig is.’

Samenvattend:

  • Een autostoel die met Isofix wordt vastgemaakt is veiliger en heeft meer gebruiksgemak dan een autostoel met gordelbevestiging.
  • Met Isofix bevestiging is de kans kleiner dat je de autostoel verkeerd vastmaakt.
  • Isofix bevestiging is niet voor alle auto's geschikt.

Bekijk al onze ISOFIX autostoeltjes

Gordelbevestiging

Autostoeltjes met gordelbevestiging zijn zitjes die worden vastgemaakt met de in de auto aanwezige 3-punts autogordel. Let op, deze autostoeltjes mogen NIET in een heup gordel vastgemaakt!

Bij een gordelbevestiging is het van belang dat het autostoeltje op de juiste manier wordt vastgemaakt. Wanneer dit niet zorgvuldig wordt gedaan, zit de autostoel niet goed vast en biedt hij geen bescherming bij een botsing. Lees de gebruiksaanwijzing dus altijd goed.

TIP: oefen alvast een paar keer voordat je baby geboren is.

  • Gordelbevestiging is mogelijk in alle auto's met een normale driepuntsgordel.
  • Een autostoel met gordelbevestiging is minder gemakkelijk te bevestigen dan een stoel met Isofix bevestiging.
  • Een autostoel met gordelbevestiging moet zorgvuldig volgens de gebruiksaanwijzing worden bevestigd.

Waar en hoe plaats je je autostoel?

Achterwaarts of voorwaarts?

Wij adviseren om de kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Het gewicht van het hoofdje van het kind staat op deze leeftijd nog niet in verhouding tot het lichaam. In een voorwaartse stoel kan het hoofdje bij een aanrijding naar voren klappen en de spiertjes zijn nog niet voldoende ontwikkeld om deze klappen goed op te vangen. Hierdoor kan hoofd- en nekletsel ontstaan. Bij een achterwaartse stoel wordt bij een botsing de impact over het hele lichaam verspreid, wat letsel voorkomt. Je kunt kinderen het best zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren, maar op een gegeven moment past dit niet meer. Om deze reden zijn er autostoeltjes ontworpen die je zowel voor- als achterwaarts kunt plaatsen. Deze stoelen draai je eenvoudig om zodat je geen opvolgende stoel aan hoeft te schaffen.

Voorin of achterin?

Een autostoeltje kan zowel op de voorstoel als op de achterbank bevestigd worden. Belangrijk hierbij is wel dat je bij achterwaarts geplaatste autostoeltjes die voorin staan, de airbag uitzet. De autostoel kan namelijk door de kracht die vrij komt als de airbag wordt geactiveerd naar achter worden gestoten, wat letsel kan veroorzaken. Bij voorwaarts gerichte stoeltjes kan de airbag wel aan blijven staan, maar schuif dan de autostoel zo ver mogelijk naar achter.

Waar kun je nog meer op letten?

Testresultaten

Alle autostoeltjes in ons assortiment voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Dit gaat om de normen ECE R44/04 en de I-Size R129. Al onze autostoeltjes voldoen minimaal deze norm.

Autostoeltjes worden ook jaarlijks getest door bijvoorbeeld de ANWB of Consumentenbond. Zij publiceren deze testen zodat je eenvoudig de resultaten kan teruglezen.

In deze test, welke wordt uitgevoerd door het Duitse ADAC (vergelijkbaar met de Nederlandse ANWB), wordt de lat hoger gelegd dan wettelijk is voorgeschreven. Hierdoor komen de verschillen duidelijker naar voren. Hierdoor kan ten onrechte de indruk worden gewekt dat een autostoeltje niet veilig is.

Elk autostoeltje dat aan de ECE R44/04 of ECE R129 (I-Size) norm voldoet is goedgekeurd en veilig bevonden. Wel komt uit deze test duidelijk bepaalde zwakke punten van een autostoel naar voren ten opzichte van vergelijkbare andere autostoelen.

In enkele gevallen zijn deze zwakke punten een reden om een product (tijdelijk) uit de handel te halen. Het lezen van deze test kan dus zeker geen kwaad!

Gemakkelijke bevestiging met een base

Een base of isofix platform is een onderstel waar je vervolgens eenvoudig een autostoeltje in- en uitklikt. Dit systeem laat zich eenvoudig in de auto bevestigen. Je hebt namelijk veel beter zicht op of je de base goed stevig vastklikt.

Als deze base goed is bevestigd, dan is de kans minimaal dat je het autostoeltje zelf verkeerd op deze base bevestigd.

Een base kan zowel gebruikt worden in combinatie met autostoelen met Isofix bevestiging als met stoelen met gordelbevestiging. Let goed op wat de mogelijkheden zijn. Sommige autostoelen worden met een base geleverd en bij andere kun je het er los bijkopen.

Een base is ook altijd merk gebonden. Je kan niet zomaar een base kopen en dan elk willekeurig autostoeltje hierop bevestigen.

Zijwaartse bescherming

Goede zijwaartse bescherming van je kindje is belangrijk. Een groot aantal van de ongelukken bestaat uit aanrijdingen met een impact vanaf de zijkant. Wanneer het hoofd en lichaam van je kind worden beschermd, wordt dit gezien als betrouwbare bescherming. Op zitverhogers zonder rugleuning na, zijn onze autostoelen bijna allemaal voorzien van zijwaartse bescherming.

Vragen of twijfels?

Mis je bepaalde informatie of twijfels je nog over een bepaalde aankoop? Laat het ons weten! Wij helpen je graag verder.

Compare products Delete all products

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Autostoeltje.nl 8,9 / 10 - 310 Reviews @ Kiyoh
    Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »